HTML

Két örökmozgó mindennapjai

„Azért, mert szerettek, jöttem a világra,

Lettem új fény, csillag, szülők boldogsága.

Szeressetek mindig, igaz szeretettel:

A kincsetek vagyok: kicsi kincs, de ember!”

Bemutatkozás

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Üdvözöllek a blogomon!

Két imádnivaló kisfiamról írok mindenfélét...fejlődésükről,oviról,sütésről-főzésről, dackorszakról, nevelésről, gyerekprogramokról, játékról és sok minden másról.

A vesemedence tágulattal kapcsolatos kérdéseiteket a dorothy_f@freemail.hu email címen tehetitek fel, vagy csatlakozzatok a www.anyatanya.hu weboldalon a Heim Pál Urológia fórumhoz.

Naptár

Tik-tak

Antibiotikumról ez is az is...

2012.05.09. 12:05 :: dorothy84

Egy felmérés szerint 5 britből 2 tudja pontosan, hogy a feleslegesen szedett antibiotikum  ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához vezethet. Szerintem itthon még rosszabb az arány. Azt hiszik az emberek, hogy ez mindenható, beveszik és meggyógyulnak. Nem is lenne ezzel baj, mivel az antibiotikumok csak receptre kaphatóak, csak sajnos az orvosok is sokszor indokolatlanul felírják. Eleget tettek a kötelezettségüknek, és a beteg is elégedett.

A szigetország lakóinak harmada azt gondolja, hogy az influenzát is antibiotikummal kell kezelni

Forrás: ITT

 

Nem véletlenül találták ki az Európai Antibiotikum Napot. Hogy mindenki végre megértse ennek fontosságát vagy épp a veszélyeit. Mert helyesen szedni épp olyan fontos, mint adott esetben elkerülni. És nagy jelentősége van, hogy mikor döntünk mellette, pláne egy kisgyereknél.

Az antibiotikumok olykor kétélű fegyverként viselkednek, miközben hatékonyan küzdenek a bakteriális megbetegedések esetén, indokolatlanul és helytelenül alkalmazva komoly veszélyt jelenthetnek.

Csak a bakteriális fertőzések kezelhetők és kezelendők antibiotikummal.
Általában a náthás tüneteket próbálják az emberek a fiókban talált antibiotikummal kezelni, jóllehet, a náthát nem baktérium, hanem vírus okozza, így nemcsak hatástalan az ekkor szedett antibiotikum, hanem káros.

Az antibiotikum ugyanis egyfajta „fertőtlenítő nagytakarítást” végez a szervezetben, így – egyebek mellett – a természetes védekezéshez szükséges bélflórát is igencsak „megnyirbálja”. Ezzel lényegében gyengíti az immunrendszert. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a betegek ne cukorkaként szedjék az antibiotikumot.


Már nem tudom hol találtam, de érdekes adat: A helytelen antibiotikum-használat miatti rezisztencia az oka annak, hogy Európa 27 tagállamában - 498 millió lakost érintően - évente mintegy 4 millió úgynevezett nosocomiális, tehát egészségügyi ellátás során szerzett fertőzés fordul elő, amely hozzávetőleg 16 millió többlet ápolási napot és 7 billió euró plusz költséget jelent.

Az antibiotikum leggyakoribb mellékhatásai

Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatásai abból adódnak, hogy nemcsak a kórokozó baktériumokat pusztítják el, hanem az ún. „normál flórát” is károsítják. Gyakoriak a gyomor-bélrendszert érintő panaszok: étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás, gyomorfájdalom, hasmenés. Nőknél gombás hüvelyi fertőzés is előfordulhat.

Súlyosabb mellékhatások

Antibiotikumtól függően súlyosabb mellékhatásokkal is számolni kell, főként elhúzódó antibakteriális kezelés esetén vastagbélgyulladás alakulhat ki, ilyenkor a bélben a jótékony, normál flórát alkotó baktériumok pusztulását követően egy „toxin”-t (méreg) termelő baktérium a Clostridium difficile szaporodik el. A kórkép tünetei igen széles spektrumot ölelnek fel, enyhe, laza székürítéstől igen agresszív, véres hasmenésig terjedhet.

Egyes antibiotikumok vesetoxikusak, májkárosítóak lehetnek, mások a csontvelő normális működését gátolják, vagy gyermekeknél növekedési porc fejlődését, fogzománc károsodást idézhetnek elő. Ezen gyógyszerek alkalmazásakor fontos a gyógyszerszint folyamatos monitorozása (vérből), ezáltal a toxikus koncentráció kialakulása megelőzhető.

Súlyos mellékhatások jelentkezése esetén az alkalmazott antibiotikumot azonnal el kell hagyni!
Allergia kialakulása

Az antibiotikumok allergizálhatnak is, ezt a jelenséget nem szabad összekeverni a mellékhatással! Előfordulhat az is, hogy a betegben nem közvetlenül a gyógyszer hatóanyagával szemben alakul ki allergia, hanem a gyógyszerforma valamelyik ún. „segédanyagával” szemben. Gyógyszerallergia esetén enyhe bőrpír, viszketés, csalánkiütés megjelenésétől, azonnali életveszélyes túlérzékenységi reakcióig (anafilaxia) is számolni kell. A betegnek pontosan kell tudnia, hogy fennáll-e nála „gyógyszerérzékenység”!
Az antibiotikum hatékonysága

Nem közvetlenül mellékhatás, de említést érdemel, hogy antibiotikumok más gyógyszerrel történő együttszedése esetén azok hatékonyságát csökkenthetik vagy fokozhatják (gyógyszer-interakció). Végezetül fontos, hogy megfelelő adagolással és ideig kell szedni az antibiotikumokat, hiszen másként a kórokozó ellenálló lesz a gyógyszerrel szemben, így nem tapasztalható gyógyulás vagy a betegség súlyosabb formában jelentkezik újra. A felelőtlen antibiotikum szedés „mellékhatása” a rezisztencia terjedése, mely megnehezíti a kórokozók elleni küzdelmet.

És erről még mennyit lehetne beszélni. Persze akit megnyugtat szedje éjjel-nappal, mi bízunk a doktornéniben, hogy felismeri a helyzet,hogy mikor szükséges, ha bizonytalan akkor kér egy labort. Ezért szeretjük.

Ennyit lesznek betegek a srácok,már én is felismerem ha baci a bűnös:) De ne legyenek betegek soha-soha!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://domibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr874498143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása