Anyunál találtam hűtőben valami furcsa színű löttyöt. Cékla-répa-almalé volt gyömbérrel fűszerezve. Megkóstoltam és ízlett. A cékla a legtöbb embernek csak mint savanyúság ismerős. Pedig egy nagyon sokrétű zöldség.
Ilyenkor a tél végén már senkinek nem árt egy ilyen vitaminbomba. Káliumot,kalciumot, foszfort,vasat,nátriumot és A-,B-, C-vitamint tartalmaz. Kiváló vérképző,szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Jó méregtelenítő, segít a sav-bázis egyensúly kialakításában.
A babák első zöldségpüréiben szerepelhet. Krumplival,répával kombinálva 6 hónapos kortól adható.
Ha gyümölcscentrifugával szétválasztjuk a levet a rostos résztől, nagyon egészséges zöldséglevet kapunk, amit keverhetjük répa és almalével, de magában is fogyaszthatjuk. Én turmixolva kiskanállal is eszegetni szoktam (Domi már a szagától is rosszul van)
És még egy nagyon egyszerű elkészítési módja, nagy lyukú reszelőn lereszelni egy fél céklát és egy sárgarépát. Ropogós, édes, lehet rágcsálni, este amikor ránkjön a tv előtt a "mit is együnk" érzés.
Céklás receptek minden mennyiségben: Itt!