Mostanában lusta voltam az új recepteket leírni, aztán mikor nekiállok főzni, semmi ötletem nincs.
Galától kaptam a bolognai szósz receptet, a jövő héten kipróbálom:
Bolognai:
4 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
kb 50 ml víz - felöntéshez
kb 3 nagy csipet só
ízlés szerint őrölt fekete bors
kb 1 púpozott teáskanál oregánó
kb 1 púpozott teáskanál bazsalikom
250 g darált sertéshús
250 g darált marhahús
200 g paradicsom püré
reszelve répa, zeller...
Cukkini krémleves (szintén Galától):
Hozzávalók (2 adag)
1 közepes cukkini, lereszelve
egy nagy marék rukkola (egy 5dkg-os zacskó fele)
1 kicsi hagyma, apróra vágva
2 nagy gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
5dl húsleves
1/2 dl tejszín
3-4 dkg pecorino, vagy parmezán, reszelve
só, bors, szerecsendió
2ek vaj, vagy olívaolaj
A sajtgombóc bele meg univerzális, jó pár krémleveshez illik: 1 tojás felhabosítva, só, bors, szerecsendió, 15 dkg sajt lereszelve, 2-3 ev. liszt. Belegombócozom a levesbe.
És a holnapi "áldozat" szintén a cukkini:
Cukkini puffancs:
Hozzávalók:
fél kiló meghámozott cukkini
2 nagyobb sárgarépa
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 dl tej
25 dkg liszt
1 ek. ételízesítő
1 tk. só
csipetnyi őrölt bors
szerecsendió
Elkészítés:
A cukkinit és a répát durvára reszeljük. A vöröshagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
Alaposan összekeverjük a cukkinit és a sárgarépát a hagymákkal, a tejjel és a liszttel. Ízesítjük. A cukkinis tésztából kerek lepényeket formázunk, forró olajban kb. 5 perc alatt aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük.