HTML

Két örökmozgó mindennapjai

„Azért, mert szerettek, jöttem a világra,

Lettem új fény, csillag, szülők boldogsága.

Szeressetek mindig, igaz szeretettel:

A kincsetek vagyok: kicsi kincs, de ember!”

Bemutatkozás

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Üdvözöllek a blogomon!

Két imádnivaló kisfiamról írok mindenfélét...fejlődésükről,oviról,sütésről-főzésről, dackorszakról, nevelésről, gyerekprogramokról, játékról és sok minden másról.

A vesemedence tágulattal kapcsolatos kérdéseiteket a dorothy_f@freemail.hu email címen tehetitek fel, vagy csatlakozzatok a www.anyatanya.hu weboldalon a Heim Pál Urológia fórumhoz.

Naptár

Tik-tak

Plexus Brachialis sérülés -karfonat szülési sérülés

2012.08.17. 17:11 :: dorothy84

Plexus brachialisnak hívjuk a kar mozgásaiért felelõs idegek kötegét, mely a kulcscsont közelében helyezkedik el, és ennek sérülése következtében az ideg nyomás alá kerülhet, megsérülhet így mûködése zavart szenved.
Ha sérül az izmokat ellátó ideg, akkor az adott izom nem tud mûködni, így a mozgás kiesik.

Kialakulása:
- Perinatális sérülés (orvosi mûhiba).
- Normál fekvésû magzat spontán születésekor is kialakulhat a magzat vállkörfogata és az anyai medence harántátmérõje közötti téraránytalanság esetén.
- Gyakoribb a fogós szülésnél, amikor a fogó közvetlenül nyomhatja meg a plexust.
- Farfekvéses szülésnél a Veit-Smellie féle fogás alkalmazásakor az orvos ujjainak nyomása sértheti a karfonatot.
- Váll, illetve kar kifejtéskor vongálódhat a plexus, vérömleny keletkezhet és eltörhet a kulcscsont - nyomja a plexust -átmeneti funkciózavar jön létre ( 10% maradandó sérülés)
- zárt, általában egyoldali sérülés

Születéstõl kezdve folyik az információszállítás a központi idegrendszer felé a váll, a kar és a kéz mûködésétõl, így jön létre a váll, a kar és a kéz testsémája.
Ebbõl következik, hogy a karfonat, illetve az azt létrehozó ideggyökök sérülése nem csupán mozgásbeli korlátozottságot okoz, hanem következtében az ingerületek hiányában a felsõ végtag szerepe a testsémába korlátozódik.
Az idegsérülés létrejöhet az ideg folyamatosságának megszakadása nélkül (neuroapraxia). Ha a tengelyfonalak folytonossága megszakad (axonotmesis), viszont a burkoló elemek megmaradnak, igen kedvezõ a késõbbi regeneráció szempontjából.
Legsúlyosabb sérülés, ha mind a tengelyfonalak, mind a burkoló elemek folytonossága megszakad (neurotmesis).

Bármelyik idegsérülésrõl is van szó az orvosok és a gyógytornászok legfõbb feladata, hogy a lehetõ leghamarabb visszaállítsák az ideg ingerületének vezetését, ezzel az idegnek megfelelõ izmok mûködését is.

A babaúszás itt is kiegészítõ terápiaként szolgálhat párhuzamosan a gyógytornával! Ez a két terápia egymás hatásait felerõsítve hamarabbi regenerálódást eredményezhet, mely nagy mértékben függ az ideg sérülésének mértékétõl.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://domibaby.blog.hu/api/trackback/id/tr924717760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Margit Marga Kerekes Kéki 2015.06.21. 19:18:06

Ugye gyógyítható
Mi az igazság?
Mi a módszer?

Margit Marga Kerekes Kéki 2015.06.21. 19:19:20

Ugye gyógyítható
Mi az igazság?
Mi a módszer?
süti beállítások módosítása