Eddig kétfélét sikerült sütnöm: Egyik amivel ha valakit fejbe dobok, ottmarad, a másik pedig a "kakaótlan" csiga volt. Mindig betartottam az utasításokat,és mégsem sikerült. De nem adtam fel. Találtam egy receptet, amit módosítgattam és megszületett a mindig puha, nagyon kakaós, omlós, másnap is puha csigabiga.
Így készül:
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1csomag(5dkg) élesztő
2,5-3dl tej
2 tojás sárgája
6dkg cukor+ 1 evőkanál
1 csipet só
10 dkg margarin
1 tkanál vanília aroma (vagy 1 van.cukor, vagy vaníliarúd)
1 fél citrom reszelt héja.
Elkészítés:
1dl tejben elkeverek 1 ek. kristálycukrot és elmorzsolom az élesztőt. Meleg helyre teszem (én a mikroba szoktam, de nem indítom el) Pár perc alatt felfut. Ezalatt egy keverőtálba teszem az összes többi hozzávalót. A margarint és a tejet megmikrozom, hogy langyos legyen a kelés miatt. Hozzáöntöm a felfutott élesztőt. Bedagasztani a robotgép dagasztóspirálját használom, de gondolom a kenyérsütőgép és a jól bevált kézi verzió is megfelelő. Mikor szép bucit gyúrt a gép,már hólyagosodik is néha, akkor ellenőrzöm,hogy jó-e a tészta minősége. Lágynak kell lennie,de ha túl nyúlós akkor pici lisztet teszek hozzá. A tejet is folyamatosan adagolom az elején mert a liszttől függ mennyi kell. A lényeg, hogy a végeredmény egy lágy tészta legyen. Meleg helyen letakarva fél órát kelesztem. Ezalatt összekeverem a tölteléket.
Töltelékhez:
5 ek kakaópor
10ek cukor (1 ek helyett lehet 1 cs. van.cukrot rakni)
pár ek.olaj
Amikor megkelt a tészta 2 részre veszem,és mindegyiket téglalap alakúra nyújtom. Kb. fél cm (ujjnyi) vastagra. Lekenem olajjal és jó vastagon megszórom a töltelékkel. Feltekerem, és felvágom 2 ujjnyi szélesen. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a kis csiguszokat,és berakom a sütőbe. A sütőt csak ekkor kapcsolom be,hogy még itt is keljenek. 180 fokon kb. 20-30 perc alatt sül meg.
Még forrón lekenem tejjel,amibe egy kis vaníliás cukrot kevertem,majd amikor kihűlt porcukrozom. A végeredmény mennyei még másnap is puha kakaóscsiga. Ha megsült nem kell azonnal a sütőpapírról átpakolni,mert ha azon hűl ki, rátapad az aljára a kifolyt kakaó,ami ropogós.Hmmm....