Hozzávalók:
60dkg liszt
3,5 dkg élesztő
3,5 dl langyos tej
4 csapott ek. cukor
0,5dl rum
4 tojássárgája
1mokkáskanál só
1 citrom reszelt héja
7dkg vaj
sütéshez:olaj
tetejére porcuki és lekvár
Elkészítés: A lisztet átszitáljuk.
1dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy kiskanál cukorral, 4ek. liszttel kovászt készítünk, negyed órára meleg helyre tesszük.
Ezalatt a rumot meglangyosítjuk (nem forraljuk!) és a cukrot felolvasztjuk benne. Nem számít az alkoholtartalom, majd kisül.
Összekeverjük a lisztet, tojássárgáját, sót, a kovászt, rumos cukrot és a citromhéjat. Először a maradék tejet, majd az olvasztott vajat is belekeverjük egy fakanállal, és addig kutyuljuk, míg jó hólyagos tészta nem lesz (ha nem alakul kicsit lisztes kézzel rásegíthetünk). Először nyúlós, ronda, és mikor azt gondoljuk, hogy ez megy a kukába, akkor majdnem jó:):)
6-8 perc dagasztás szükséges. Ezután 45 percig kelesztjük. Kezünkkel egy olajos nyújtólapon kinyújtjuk(tapogatjuk) Kb. másfél ujjnyira. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és egy lisztezett deszkán még 25-30 percig (meleg helyen) kelesztjük.
Mikor már kis pufikák, akkor az egyik felébe bemélyedést nyomunk, és ezzel az oldallal lefelé fedő alatt kb. másfél percig sütjük. Megfordítjuk ekkor már nem kell fedő, és még 1-2 perc alatt barnára sütjük. Megfordításkor ne szúrjuk meg villával. Bonyolultnak tűnik, de nem az, sok időt vesz igénybe a kelesztés miatt.
Dominik hármat evett, remélem nem lesz gyomorrontása:)