Neeem ezek nem valami rémes húsételek, hanem az új kedvencünk a házi keksz.
Valójában linzer, megszórva egy kis diópotlóval, vagy lekvárral összeragasztva. Mivel 2éves korig tilos a dió, találtam napraforgóbélből készült diópótlót.(ALDI)
Jó kis kekszecskék lesznek, és jobb kiszúró formát elő sem vehettem volna így Karácsony előtt, mint a nyulat, és a kacsát.(Azért csináltam szivecskét és csillagot is)
A recept a következő:
10dkg porcukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt
1 tojássárgája
csipet só
1 vaníliás cukor
1 kis rumaroma(hadd szokja a gyerek)-persze elhagyható, de ha fogzik akkor igazi rum:):):)Naaa neee!!!
Ezeket az összetevőket begyúrjuk, és a hűtőben pihentetjük, minimum egy órát, de jobb ha többet. Utána fél cm-esre nyújtjuk, és a kívánt formákkal szúrjuk ki.Mivel ez eredetileg a linzerkarika receptje, a klasszikus kis lekváros virágokat is gyártjuk. Eléggé ragad, sokat kell lisztezni, és én tortalapáttal, vagy nagy késsel szoktam átemelni a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A szilikonos nyújtólap itt is nagy segítség, nem tapad annyira mint a fához. Mikor a tepsi megtelt, lekenem tojásfehérjével, hogy amit rászórok(dió, diópótló, kókusz, törtmandula) rátapadjon. Kb. 10 perc alatt megsül. Össze is lehet ragasztgatni lekvárral, de ez arra jó, hogy a gyerek összekenje magát. Érdemes 2-3 adagot begyúrni, mert nálunk ma mire a 2. adag kisült az első elfogyott.