Fogyasztunk már mindent, amit lehet rágcsálni(fog nélkül), ropogtatni, csócsálni. Ilyen a kuki, keksz, kölesgolyó, pogácsa.
Erre az érdekességre most bukkantam.
"Mit használunk leggyakrabban ízesítésként? Fűszersót, leveskockát. A titkos alapanyag a nátrium-glutamát. Amikor elkezdtem tudatosan kerülni, meglepett, hogy mennyi termékben található meg. Hatására az ízlelőbimbók ingerküszöbe csökken, és intenzívebbnek érezzük az ízeket. Szinte minden készételben megtalálható a fagyasztott vacsorától a burgonyaszirmon át a virsliig, de a leveskocka sem létezhet nélküle.
Teljesen szinte lehetetlen kikerülni, de olvassátok szorgalmasan a címkéket, és minél kevésbé feldolgozott állapotban vegyétek az ételeket! Természetes ízfokozó a sajt és a paradicsom. Nagyon jól használható felvágott helyett az egyben lesütött és hidegen szeletelt hús. Egy szelet a vajas (nem margarinos) kenyérbe, némi uborkával, és kész az uzsi. Mellé egy kis szárított barack vagy banán télen, cseresznye májusban. És ásványvíz. Ha a gyerek nem szereti, lehet friss, mézes limonádé."
Épp ma vettem egy csomag kukit, DUCI névre hallgat, és rá van írva, hogy nátrium-glutamát...remek. Hihetetlen hogy mennyi adalékanyag van afelvágottakban, a májkrémben, a sajtban, joghurtba, és mindenban...
Ahogy mondani szoktam: Amiben kettőnél több olyan anyag van, aminek a nevét nem tudom elsőre kiolvasni, azt nem esszük meg. Igyekszem ehhez tartani magam, laasasn a tejporon és a szójafehérjén fenn sem akadok.