HTML

Két örökmozgó mindennapjai

„Azért, mert szerettek, jöttem a világra,

Lettem új fény, csillag, szülők boldogsága.

Szeressetek mindig, igaz szeretettel:

A kincsetek vagyok: kicsi kincs, de ember!”

Bemutatkozás

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Üdvözöllek a blogomon!

Két imádnivaló kisfiamról írok mindenfélét...fejlődésükről,oviról,sütésről-főzésről, dackorszakról, nevelésről, gyerekprogramokról, játékról és sok minden másról.

A vesemedence tágulattal kapcsolatos kérdéseiteket a dorothy_f@freemail.hu email címen tehetitek fel, vagy csatlakozzatok a www.anyatanya.hu weboldalon a Heim Pál Urológia fórumhoz.

Naptár

Tik-tak

Plexus Brachialis sérülés -karfonat szülési sérülés

2012.08.17. 17:11 :: dorothy84

Plexus brachialisnak hívjuk a kar mozgásaiért felelõs idegek kötegét, mely a kulcscsont közelében helyezkedik el, és ennek sérülése következtében az ideg nyomás alá kerülhet, megsérülhet így mûködése zavart szenved.
Ha sérül az izmokat ellátó ideg, akkor az adott izom nem tud mûködni, így a mozgás kiesik.

Kialakulása:
- Perinatális sérülés (orvosi mûhiba).
- Normál fekvésû magzat spontán születésekor is kialakulhat a magzat vállkörfogata és az anyai medence harántátmérõje közötti téraránytalanság esetén.
- Gyakoribb a fogós szülésnél, amikor a fogó közvetlenül nyomhatja meg a plexust.
- Farfekvéses szülésnél a Veit-Smellie féle fogás alkalmazásakor az orvos ujjainak nyomása sértheti a karfonatot.
- Váll, illetve kar kifejtéskor vongálódhat a plexus, vérömleny keletkezhet és eltörhet a kulcscsont - nyomja a plexust -átmeneti funkciózavar jön létre ( 10% maradandó sérülés)
- zárt, általában egyoldali sérülés

Születéstõl kezdve folyik az információszállítás a központi idegrendszer felé a váll, a kar és a kéz mûködésétõl, így jön létre a váll, a kar és a kéz testsémája.
Ebbõl következik, hogy a karfonat, illetve az azt létrehozó ideggyökök sérülése nem csupán mozgásbeli korlátozottságot okoz, hanem következtében az ingerületek hiányában a felsõ végtag szerepe a testsémába korlátozódik.
Az idegsérülés létrejöhet az ideg folyamatosságának megszakadása nélkül (neuroapraxia). Ha a tengelyfonalak folytonossága megszakad (axonotmesis), viszont a burkoló elemek megmaradnak, igen kedvezõ a késõbbi regeneráció szempontjából.
Legsúlyosabb sérülés, ha mind a tengelyfonalak, mind a burkoló elemek folytonossága megszakad (neurotmesis).

Bármelyik idegsérülésrõl is van szó az orvosok és a gyógytornászok legfõbb feladata, hogy a lehetõ leghamarabb visszaállítsák az ideg ingerületének vezetését, ezzel az idegnek megfelelõ izmok mûködését is.

A babaúszás itt is kiegészítõ terápiaként szolgálhat párhuzamosan a gyógytornával! Ez a két terápia egymás hatásait felerõsítve hamarabbi regenerálódást eredményezhet, mely nagy mértékben függ az ideg sérülésének mértékétõl.

2 komment

Egy gondolat bánt engemet...

2012.07.18. 22:10 :: dorothy84

Ha a Domival építünk, Buldózer Úr jön és ledönti,vagy egyszerűen kirántja a legalsó tartóoszlopot. Ha kirakózunk, kiveszi a darabokat és megrágcsálja.  A mesekockákat raktuk ma, hiába adtam neki érdekesebbnél érdekesebb játékokat, neki  kocka kellett.Magához szorította és nem adta vissza. Mikor feladtuk, estig büszkén hurcolászta a zsákmányt.

Gyurmázunk Domival ott kezdi, hogy megeszi az asztalról lelógó újságpapírt, majd lekíséri pár falat gyurmával. Odaülök a Domi mellé,hogy segítsek neki,mert ő folyamatosan vinnyog, hogy "Anya a Dávid már megint..." és "Segíts ezt kibontani, meg kinyomni..." Ezalatt a Dávid az ölemből nem mozdul, onnan borogatja a gyurmázókészletet.

Aztán van az éremnek egy másik oldala is. Amikor a Domi békésen mesét néz,leülök a Dáviddal játszani. 1 perc múlva megjelenik és közli hogy az az Övé és pont azzal akart játszani. Dávid arcán látok némi csalódottságot, de átengedi (még). Aztán a Dávidnak mutatom, hogy hogyan kell a fapuzzlet a helyére illeszteni, akkor jön a "Majd éééén" és pikk-pakk kirakja helyette.Minden kornak megvan a szépsége...

Szólj hozzá!

Repülős Nap

2012.07.14. 22:26 :: dorothy84

Ez sem most volt, de előbb utóbb napra kész lesz a blog:)

Kisapostagi Repnap:)

"Pijóta lesz!"

repnap1.jpgrepnap2.jpg

Szólj hozzá!

Ovis kirándulás

2012.07.14. 22:22 :: dorothy84

Kicsit elmaradtam a blogszerkesztéssel. Nem is értem,hogy miért, annyit lógatom a lábam.

Szóval ovis kirándulás. Vagy inkább családi nap.Pizzázással, vizipisztolyozással,sok-sok játékkal.

ovikir1.jpgovikir2.jpg

Szólj hozzá!

Domiságok

2012.06.23. 23:38 :: dorothy84

-Anya,játszhatok a Dáviddal "jabjósat" (rablósat)?

-Igen!

-Dávid lehet a jabjó?

-Igen!

- De a jabjók szoktak cicizni?

-:):):)

 

Buszon:

-Mi volt ez a döccenés?

-Átmentünk a völgyön!

-De miért mentünk át egy hölgyön?

 

Lépcsőházban:

-Anya, van valaki a lépcsőházban?

-Nincs!

-De, mert mi itt vagyunk!

 

-Dávid,Te nem tudod, hogy nem szabad piszkálni a "kettőhuszot"?

Szólj hozzá!

Amikor tombol a hőség

2012.06.23. 23:31 :: dorothy84

Fürtöskének melege van:)

Fürti.JPG

Szólj hozzá!

2012.06.23. 07:47 :: dorothy84

"Bár mondják, múlnak a gyermekévek, nincs visszaút,Új mesék nem várnak reánk.Van mégis csillagfényű álomvilág,de azt gyermekünk álmodja tovább."
Ihász Gábor

Apás.JPG

Szólj hozzá!

Imádom...

2012.06.22. 23:39 :: dorothy84

...a hosszú haját, ami csupa fürt ha melege van, néha meg olyan nagyfiúsan egyenes.D_06.jpg

 

 

Imádom,ahogy a nagyokat figyeli, utánozza, és ahogy a Domit megmássza...

D_062.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imádom a hajmeresztő ötleteit...hogy már most csupa maszatok a talpkacskái és a kezei,és mindig szerez valami sérülést...

D_063.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imádom az egész pici tündéri lényét, ahogy itt éldegél köztünk észrevétlenül, de mégis annyi boldogságot hozva az életünkbe. Nem lehet úgy  ránézni,hogy mosolyt ne csaljon az arcunkra. Bájos kis 9 hónapos emberke, hatalmas kék szemeivel.

100_7424.JPG

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hóforduló

Egy szép gondolat

2012.06.20. 21:56 :: dorothy84

Nagyszerű érzés lehet, ha egy rózsaszínű szájacska a lelkünket magához húzza a testünkből, és a mi vérünkből építi fel a maga életét!
(Victor Hugo)

Szólj hozzá!

Strandolós

2012.06.20. 21:37 :: dorothy84

strandolók1.jpgstrandolók2.jpg

Szólj hozzá!

2012.06.20. 21:28 :: dorothy84

Tesótaxi indul,kérem kapaszkodjanak az utánfutón:):)

100_7486.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: kistesó

Boldog Apák Napját!

2012.06.17. 22:22 :: dorothy84

"Hallod-e, egyetlen fiam. Én vagyok oka életednek. De nekem volt gyönyörűség gügyögésedet is hallanom. Te valóban nem kérted az életet tőlem, ez így igaz. Tehát nékem kell hálásabbnak lennem nálad, azért, hogy itt vagy."
(Füst Milán)

Szólj hozzá!

Ovis évzáró

2012.06.15. 17:18 :: dorothy84

Múlthéten volt, de nem volt erőm írni róla. Kezdődött, hogy a gyerekem nagyon lelkesen minden nap próbált itthon egy táncot. Mesélte, hogy ő lesz az egyik "töjpike" aki kitakarítja "Justi" (Lusti) házát.Vettünk kék törpnacit, mert ezt kérték az oviban, és nagyon vártuk az előadást. Előtte pár nappal közölték,hogy a Domit és a többi "bölcsiskorút" kihagyják a törptáncból,mert nem tudják megtanulni. Szuper! Nem tudtam,hogy adagolom be neki,mert  nagyon várta,de elég könnyen elfogadta,hogy ők majd csak a következő számban mondanak pár mondókát. A kiscsoportosoknak kitalált törpös koreográfia tényleg bonyolult volt,én leegyszerűsítettem volna,és akkor nem kell kihagyni a kicsiket. Ez a nagyobbaknak is bonyolult volt. De aranyosak voltak. A következő számban már szerepeltek a minimanók is. Összességében jól sikerült,színvonalas műsor volt.

100_7388.JPG100_7387.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: óvoda

Tajka cica (még mindig)

2012.06.06. 23:12 :: dorothy84

A mikor lesz cicánk kérdés napi szinten előkerül nálunk. A SOHA kijelentést túl erősnek érzem a kis lelkivilágának, főleg hogy már nevet is adott a tajka cicának. Így olyasmi választ adok, hogy majd ha nagyok lesztek, a Dávid nem mászik a földön, és próbálom magyarázni, hogy mennyi gond van egy macskával. A tajka cica kakil, meg szőrt hullat. De ez egy 3 évesnek nem válasz. Macska ezt a küszöböt soha nem fogja átlépni az tuti. Max. plüss, vagy műanyag, elemmel működő. De az interaktív állatot hülyeségnek tartom.

Szólj hozzá!

Gyereknap 2012

2012.06.03. 23:08 :: dorothy84

Nálunk minden nap Gyereknap!! De az idei tényleg valahogy gyerek hétre sikeredett. Kezdtük az "igazi gyereknap" előtti szombaton a Duna-parton, ahova sárkányhajókat nézni mentünk, és  nagy meglepetésünkre utazó vidámparkot, póni lovakat és népi játszóházat találtunk. Már ez a nap jól sikerült, Domival rengeteg időt töltöttünk a népi játékok között. Egy órán át húzta a facsigát maga után, célba dobott,és sok más játékot kipróbált.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az igazi vasárnapi gyereknap szintén hasonló programokat tartogatott,kiegészülve sok fagyival, kakasnyalókával, ugrálóvárral.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És valahogy így végződött...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legkisebbek napja az oviban folytatódott pénteken, ahol szintén volt ugrálóvár, fagyi, arcfestés. Nem voltam jelen, csak a kisfiam helyett egy szelíd oroszlán fogadott ebéd után.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szombaton folytattuk Rácalmáson Alma Együttes koncerttel,lovaglással, motorcsónakozással, és óóóriási vattacukorral...

Egy valamit tényleg nem tudok...honnan tud ez a gyerek így lovagolni.Úgy ül a lovon,mint aki már évek óta gyakorolja. Azt mondta, szeretne vágtázni. Szerintem a szerencsétlen póni annyira nem:) Ahogy elnéztem. A lovaskocsikázásról lemaradtunk....majd legközelebb.

Viszont volt egy nagy tanulsága a napnak. Domikám megismerkedett a ló által elfogyasztott zab végtermékével. Kíváncsian szemlélte, hogy mi lehet az.Mikor elmagyaráztam, boldogan újságolta mindenkinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyereknapot egy jó kis Mekis délutánnal zártuk. Elfáradtam, de az ifjúság is...

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyerekprogram

Sport és hangszerválasztó

2012.06.03. 22:50 :: dorothy84

Mit nekem 39 fokos láz,ha a gyerek 2 hete erre az eseményre készül, ahol ő kipróbálhatja a hegedűt, és más hangszereket.

A fényképek -az állapotomra való tekintettel:):)-elmaradtak. A hangszerekhez fel sem vittem, mert nem álltam a lábamon,iszonyú vírus gyötört 3 napig, és ez a nap volt a csúcspont.

A hegedűnél elmaradt a várt siker. A harmonika viszont szerelem lett első kipróbálásra. A zongora marad 1. helyen továbbra is. Még van pár évünk dönteni, biztos változni fog.

A sportok közül kevesebbet próbáltunk, inkább a sárkányhajó, és a vitorlázó repcsi nyűgözte le. Szeptembertől mindenképp sportot választ Domka-na nem a repülést:)-szerintem úszással kezdünk, és ha időnkbe belefér akkor foci. Meglátjuk. Nagy a mozgásigénye, és jó az állóképessége Minden sportra azonnal ráérez, a labdát kicsi kora óta ügyesen kezeli.

Szólj hozzá!

Gyógytorna

2012.05.15. 23:27 :: dorothy84

Nem részletezném, hogy hova és miért járunk neurológiára a Dávid 1 hetes kora óta. A neurológus szerint minden Ok, minden rendelésről elégedetten és boldogan távoztunk. Pár hete kezdtem egyre kevésbé elégedett lenni. Kismaszat mindent időben csinált. Szépen támasztott, majd időben megfordult, és 5-6 hónaposan kúszni kezdett. Először féloldalasan, majd váltott kar-láb verzióban. De ebből valahogy nem akart mászás lenni. Letettem 4kézlábra, így maradt pár másodpercig,de vagy a lábai csúsztak szét, vagy a karját hajlította és visszament alkarra. A mozgásra sem érzett rá, így maradt a kúszás, és fel is áll 7 hónapos kora óta.

A mászásról bővebben itt 

Gondoltam megmutatom Dévényesnek, mi a véleménye, és hát nem túl bíztató. A csípője gyenge, ezért csúsznak szét a lábai. A jobb kezét, ahol születésekor a vállelakadás volt nem használja támasztásra. Valószínű soha nem mászna magától. De jobb később,mint soha, a Dévény biztos vagyok benne, hogy pár alkalom után meghozza az eredményt.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mozgásfejlődés

BLW módszer

2012.05.15. 23:11 :: dorothy84

A Dávid nemevésétől néha a hajamat tépem. Már gondoltam rá,hogy ez a gyerek éhenhal, vagy tudom is én vitaminhiányos lesz. Csak szopik a maga 8 hónapjával és leszámítva néhány oviból hazahozott betegséget köszöni jól van. 9  kiló csupa vidámság. Mindez szilárd táplálék nélkül. Olvasgattam ,hogyan lehetne megtömni, vagy legalább egy kicsit javítani az étvágyán. És ekkor találtam rá a BLW Baby Led Weaning módszerre. Én ezt nem ismertem, de a Dávid már tuti olvasott róla valahol,mert eszerint cselekszik,él,táplálkozik. Eléggé eltér a hazai gyakorlattól, és valószínű Dominak nem engedélyeztem volna, de a kisebbik gyermekem meggyőzhetetlen, hogy az a műanyag vacak amit a szájába tömködök az igenis jó!

Pár napja baromira nem érdekel,hogy eszik-e. Nem is főztem neki szuperpüréket, és egyetlen bébikaját sem bontottam fel, mert ez úgyis a kukában végzi. Egyszerűen csak a saját  ebédemből pakoltam a tálcájára csupa színes és érdekes dolgot, é ezeket csipegetni kezdte és megeszegette. A kanállal egyébként ott tartunk, hogy már nemcsak a fejét fordítja el, hanem sugárban hányja ki a elfogyasztott anyatejjel együtt.

A BLW-nek épp ez a lényege, hogy a már stabilan ücsörgő, étel iránt érdeklődő gyermeknek kínálunk mindenfélét, és önállóan kezd el csipegetni, eszegetni. Nem mondom,hogy ez a hozzátáplálás netovábbja, de mivel egyébként egy falatot sem lehet a szájába tenni, a semminél több a 2 kocka répa, egy kocka párolt alma verzió.

Bővebben erről itt olvastam!

És az is megnyugtat, hogy nem lesz vitaminhiányos,alultáplált kölök,mert kizárólagos anyatejfogyasztó. 10 hónapos korig belefér. Addig igyekszem én egy kicsit több vasat és mindenféle hasznos dolgot enni. Aztán meglátjuk. Előbb-utóbb áttér az emberi kosztra. Nem hallottam még kizárólag anyatejjel táplált érettségizőről, persze lehet ő lesz a kivétel.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hozzátáplálás

Mentősnap

2012.05.13. 00:06 :: dorothy84

Van egy rendezvény minden évben amin a  Domival már 3 alkalommal veszünk részt. A Dávidnak ez volt az 1. Ez a Mentők nyílt napja,amikor a mentőállomást gyereksereg lepi el,vezethetnek mentőt, tűzoltót, olthatnak tüzet, ugrálóvárazhatnak, tanulhatnak újraélesztésről, és csupa hasznos dologról. Sajnos egy évben csak egyszer van. Domi már a következőt várja.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerekprogram

Csipegetők

2012.05.12. 23:53 :: dorothy84

Havi 1x van nálunk olyan, hogy mindkét gyerek csendben játszik. Némán bíbelődik valamivel. Egymástól jó távol, nem vinnyogva, nem az ölemben... Tegnap volt 10 szabad percem. Végre nem jéghideg kávét ittam. Ülve!

Domi a dinnyemagokat pakolta lelkesen, Dávidkám a sárgarépa darabokat eszegette.

A szájukat érdemes jól megfigyelni. Azon kívül,hogy csókolgatni való, teljesen egyforma.

Szólj hozzá!

Címkék: játék

Merje valaki...

2012.05.12. 23:48 :: dorothy84

...a szememre vetni, hogy nem teszek meg mindent, hogy a fiaimból tökéletes férjet neveljek. Főznek, takarítanak...és irtó jóképűek!

Szólj hozzá!

Vírusosék

2012.05.09. 12:05 :: dorothy84

Újabb vírus költözött az otthonunkban...Domi jól viselte, csak egy kis orrfolyás, köhögés, pici hőemelkedés. A Dávid tartotta magát pár napig, majd egyre jobban ömlött az orra, és a köhögése is erősödött. Tegnap este 39 felett volt a láza. Hűtőfürdő és a germicid kúp segített, hogy az éjszaka nyugodtan teljen(fél2-től 6-ig)

Reggel hívtam a doktornénit, de szabin van, így ismét a helyettes "Gyula bácsinál" kötöttünk ki. Legkisebbünk már éjjel sem szopizott, de reggel sem volt hajlandó. A doktor bácsi mindent rendben talált, ha tovább maradunk azt is elhiszem ,hogy nem is beteg ez gyermek. Nem kaptunk gyógyszert. Azon meglepődtem ,hogy a köhögésre sem. Egyébre nem is számítottam sokra, csak a kiszáradástól féltem. Fecskendővel nyomtam a szájába az anyatejet, hogy valami folyadékot kapjon. Majd kora délután komótosan szopizni kezdett, kapott Nurofent, és sokkal jobban lett. Felélénkült, játszani és kúszni-mászni kezdett.

Úgy voltunk vele, hogy figyeljük a pisis pelusokat, ha nem lesz elég vizelete akkor bevisszük a kórházba. De szerencsére mindig szopizott annyit, hogy elég legyen neki,és estére jól betankolt.

Délután nem lázasodott vissza, de az a köhögés...

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: betegség

Antibiotikumról ez is az is...

2012.05.09. 12:05 :: dorothy84

Egy felmérés szerint 5 britből 2 tudja pontosan, hogy a feleslegesen szedett antibiotikum  ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához vezethet. Szerintem itthon még rosszabb az arány. Azt hiszik az emberek, hogy ez mindenható, beveszik és meggyógyulnak. Nem is lenne ezzel baj, mivel az antibiotikumok csak receptre kaphatóak, csak sajnos az orvosok is sokszor indokolatlanul felírják. Eleget tettek a kötelezettségüknek, és a beteg is elégedett.

A szigetország lakóinak harmada azt gondolja, hogy az influenzát is antibiotikummal kell kezelni

Forrás: ITT

 

Nem véletlenül találták ki az Európai Antibiotikum Napot. Hogy mindenki végre megértse ennek fontosságát vagy épp a veszélyeit. Mert helyesen szedni épp olyan fontos, mint adott esetben elkerülni. És nagy jelentősége van, hogy mikor döntünk mellette, pláne egy kisgyereknél.

Az antibiotikumok olykor kétélű fegyverként viselkednek, miközben hatékonyan küzdenek a bakteriális megbetegedések esetén, indokolatlanul és helytelenül alkalmazva komoly veszélyt jelenthetnek.

Csak a bakteriális fertőzések kezelhetők és kezelendők antibiotikummal.
Általában a náthás tüneteket próbálják az emberek a fiókban talált antibiotikummal kezelni, jóllehet, a náthát nem baktérium, hanem vírus okozza, így nemcsak hatástalan az ekkor szedett antibiotikum, hanem káros.

Az antibiotikum ugyanis egyfajta „fertőtlenítő nagytakarítást” végez a szervezetben, így – egyebek mellett – a természetes védekezéshez szükséges bélflórát is igencsak „megnyirbálja”. Ezzel lényegében gyengíti az immunrendszert. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a betegek ne cukorkaként szedjék az antibiotikumot.


Már nem tudom hol találtam, de érdekes adat: A helytelen antibiotikum-használat miatti rezisztencia az oka annak, hogy Európa 27 tagállamában - 498 millió lakost érintően - évente mintegy 4 millió úgynevezett nosocomiális, tehát egészségügyi ellátás során szerzett fertőzés fordul elő, amely hozzávetőleg 16 millió többlet ápolási napot és 7 billió euró plusz költséget jelent.

Az antibiotikum leggyakoribb mellékhatásai

Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatásai abból adódnak, hogy nemcsak a kórokozó baktériumokat pusztítják el, hanem az ún. „normál flórát” is károsítják. Gyakoriak a gyomor-bélrendszert érintő panaszok: étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás, gyomorfájdalom, hasmenés. Nőknél gombás hüvelyi fertőzés is előfordulhat.

Súlyosabb mellékhatások

Antibiotikumtól függően súlyosabb mellékhatásokkal is számolni kell, főként elhúzódó antibakteriális kezelés esetén vastagbélgyulladás alakulhat ki, ilyenkor a bélben a jótékony, normál flórát alkotó baktériumok pusztulását követően egy „toxin”-t (méreg) termelő baktérium a Clostridium difficile szaporodik el. A kórkép tünetei igen széles spektrumot ölelnek fel, enyhe, laza székürítéstől igen agresszív, véres hasmenésig terjedhet.

Egyes antibiotikumok vesetoxikusak, májkárosítóak lehetnek, mások a csontvelő normális működését gátolják, vagy gyermekeknél növekedési porc fejlődését, fogzománc károsodást idézhetnek elő. Ezen gyógyszerek alkalmazásakor fontos a gyógyszerszint folyamatos monitorozása (vérből), ezáltal a toxikus koncentráció kialakulása megelőzhető.

Súlyos mellékhatások jelentkezése esetén az alkalmazott antibiotikumot azonnal el kell hagyni!
Allergia kialakulása

Az antibiotikumok allergizálhatnak is, ezt a jelenséget nem szabad összekeverni a mellékhatással! Előfordulhat az is, hogy a betegben nem közvetlenül a gyógyszer hatóanyagával szemben alakul ki allergia, hanem a gyógyszerforma valamelyik ún. „segédanyagával” szemben. Gyógyszerallergia esetén enyhe bőrpír, viszketés, csalánkiütés megjelenésétől, azonnali életveszélyes túlérzékenységi reakcióig (anafilaxia) is számolni kell. A betegnek pontosan kell tudnia, hogy fennáll-e nála „gyógyszerérzékenység”!
Az antibiotikum hatékonysága

Nem közvetlenül mellékhatás, de említést érdemel, hogy antibiotikumok más gyógyszerrel történő együttszedése esetén azok hatékonyságát csökkenthetik vagy fokozhatják (gyógyszer-interakció). Végezetül fontos, hogy megfelelő adagolással és ideig kell szedni az antibiotikumokat, hiszen másként a kórokozó ellenálló lesz a gyógyszerrel szemben, így nem tapasztalható gyógyulás vagy a betegség súlyosabb formában jelentkezik újra. A felelőtlen antibiotikum szedés „mellékhatása” a rezisztencia terjedése, mely megnehezíti a kórokozók elleni küzdelmet.

És erről még mennyit lehetne beszélni. Persze akit megnyugtat szedje éjjel-nappal, mi bízunk a doktornéniben, hogy felismeri a helyzet,hogy mikor szükséges, ha bizonytalan akkor kér egy labort. Ezért szeretjük.

Ennyit lesznek betegek a srácok,már én is felismerem ha baci a bűnös:) De ne legyenek betegek soha-soha!

Szólj hozzá!

Juhász Magda: Anyu ölében

2012.05.07. 07:34 :: dorothy84

 


Jó itt télen, jó itt nyáron,
nincs is jobb hely a világon,
itt ringatózni lehet,
hallgatni szép éneket.

Mikor vidám kedvem támad,
vagy ha rám tör a búbánat,
oh milyen jó itt nekem,
nyugalmat lel a szívem.

Olyan meleg, olyan puha,
jó az öledben anyuka.
Átölellek, hozzád bújok,
a füledbe titkot súgok,
hogy szeretlek Édesanyám,
ölelj, vigyázz, sokáig rám.

 

(Még mindig Anyák Napja:nagycsoportosok mondták az oviban)

Szólj hozzá!

Boldogságos Anyák Napja!

2012.05.06. 21:34 :: dorothy84

Anya vagyok... Hordoztam gyereket a szívem alatt. Aludtam úgy, hogy kisbaba feküdt a mellkasomon. Pusziltam bibiket, gyógyítottam megtört kis szíveket, éjszakákat töltöttem ébren karosszékben. De nem tettem volna másként! A testem bár nem tökéletes, de ha belenézek a tükörbe, egy anyukát látok, aminél nincs nagyobb dicsőség vagy áldás. Nagyobb öröm sem létezik, a tiszta szívből nevető gyermeknél, ha szomorú vagy, ők azok kik feltudnak vidítani, meg tudnak nyugtatni, és erőt adnak a mindennapokhoz. Értük érdemes élni! ♥

 

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek

Anyák napi ajándék

2012.05.05. 13:22 :: dorothy84

A mamáknak csináltuk a Domival. A kezét befestettük,és papírra nyomtuk. Az alkarját barnával,ujjait zölddel. Ez lett a fa. Ragasztópöttyöket tettünk,és rózsaszín papírgalacsinokat ragasztottunk virágnak,és máris kész a tavaszi fa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oviban hasonlót kaptam,csak ott a képeslap belsejében én vagyok lerajzolva.

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív

Az első ovis Anyák Napja

2012.05.04. 21:48 :: dorothy84

Tegnap fél 4 kor jelenésünk volt az első Anyák Napi ünnepségen az óvodában. Mivel 1-kor Domi ezzel lepett meg, kicsit ideges voltam, hogy mi jöhet még:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem egy ilyen kedves,megható családi ünnepségre készültünk volna, akkor tuti leordítom a fejét, de mégis csak Anyák napja van.

Tőlünk nem megszokott módon időben, tisztán érkeztünk, Domi lelkesen csatlakozott a csapathoz, és énekkel verssel, tánccal próbálta feledtetni velem a sok csínytevését. Tündéri volt, láttam rajta, hogy érzi, hogy ő most nagy dolgot tesz, bemutatja mit tanult az oviban. Folyamatosan kereste a tekintetemet, hogy mit szólok, figyelem-e. Ezért nem is nagyon kameráztam, mert nem az a lényeg, a kép úgysem adja vissza.

Mindig tudta mit kell csinálni, megzabáltam, a végén odaintett, hogy " Hello Anya itt vagyok!" A kiscsoportosoknak egy rövidebb szerep jutott, majd ők odaadták az ajándékot az anyukájuknak, vagyis Nekünk, és az ölünkből figyelték csendben a műsor hátralévő részét. Vagyis figyelték volna, de a Domi felháborodott, hogy ő még szerepelni akar. Duzzogni és vitatkozni kezdett, majd jól összevesztünk. Ahogy ez nálunk lenni szokott. Utána még az átöltözzek, ne öltözzek dolgon volt egy kis nézeteltérésünk, de egy kis sütizés-fagyizás jót tett a vércukorszintemnek, és az idegeimnek.

LoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLoveLove

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek óvoda

Áll a baba

2012.05.04. 19:01 :: dorothy84

Elfelejtettem ezt az apróságot dokumentálni. Már vagy 1hónapja történt,hogy Kismaszat felállt:)

Szólj hozzá!

Címkék: mozgásfejlődés

Bartos Erika: Anyák napja

2012.05.03. 09:10 :: dorothy84

Anyák napi műsor

lesz az óvodában.

Sorba állunk szépen,

ünneplőruhában.

 

Szavalunk sok verset,

most jönnek a dalok,

felkészültünk mi is,

akárcsak a nagyok!

 

Édesanyát látom,

ott ül a sor szélén,

mosolyogva tapsol

műsorunknak végén.

 

Kicsordul a könnye,

elszorul a torka,

tudom, mire gondol,

pedig nem is mondja.

 

Arra gondol, érzem,

milyen ügyes voltam,

életébe mennyi

boldogságot hoztam

 

Nem szólok egy szót sem,

átölelem inkább,

így kívánok némán,

Boldog anyák napját!

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek

Programok gyerekkel 1.rész

2012.05.01. 21:22 :: dorothy84

Már régóta készülök összegyűjteni azokat a program lehetőségeket, amiken már részt vettünk vagy tervben van.

Itt a jóidő, néhány kirándulós program:

Az Budapesti állatkertet és a Vidámparkot most kihagynám a felsorolásból,nem azért mert nem a legszuperebb helyek egyikei lennének,csak az mindenkinek eszébe jut.

Gemenci erdő: Még a Domi születése előtt voltunk,de gyerekkel is jó kis kirándulóhely. http://gemenczrt.hu -Itt található sok info és a kisvasút menetrendje.

Budakeszi Vadaspark: http://www.vadaspark-budakeszi.hu/

Veszprémi Állatkert: Jó kis túra, sok-sok lépcsővel, hegymászással. Még nagyobbacska gyereknél is jól jön a hordozókendő, vagy a babakocsi. Dominak nagyon tetszett.Mi melegben voltunk, de rengeteg fa van, könnyű hűvöset találni. És szuperek a kis játszóterek, meg a szavanna kifutó, és minden. http://www.veszpzoo.hu/main.php

Margitsziget:Nem kell bemutatni senkinek. Mindig jó program gyerekkel, ha nem esik az eső. Ökojátszótérről bővebben ITT

Lágymányosi öböl vagy Kopaszi-gát ki hogy nevezi. http://www.obol.hu/

Érdemes a gyerkőc bringáját, rollerét is magunkkal vinni. Szuper játszóház és játszótér van. http://www.kolyokobol.hu/

Budai vár: Ha nem egész napos túrát tervezünk, érdemes ide is fellátogatni gyerekkel, főleg a Sikló miatt. Mi még Domival nem voltunk, de tervezzük.

Ferihegy Repülőgép emlékpark: http://www.repulogepemlekpark.hu Kiegészítve egy kis kirándulással. Ha Vecsés felé elmegyünk jó kis repcsinéző helyet találunk, ahol láthatjuk a felszálló gépeket. Ha még van ilyen:(

Vasúttörténeti Park: Fiúkkal kihagyhatatlan. http://www.mavnosztalgia.hu

Veresegyház Medvepark: http://medveotthon.hu

Hajógyári sziget játszótér: A következő tervezett programunk,a gyerekszigetre mindig megyünk,de akkor annyi a látnivaló,hogy a játszira már nem jutunk el. "Namajdmost"

Gyerekvasút,Normafa,Libegő: Jóóó hosszú túra, a gyerekvasút oldalán részletes leírás van, a megállókról. Budakeszi Vadasparkhoz is ki lehet így jutni, vagy épp visszafelé onnan a várost megközelíteni. 

Martonvásár Brunszvik kastély: Gyönyörű 70 hektáros park, tóval, hatalmas fákkal. Itt van az óvodamúzeum is.

Mezitlábas Park Tabajd:http://turazzvelunk.hu/mezitlabas-park

Nőtincs Seholsziget élménypark: Pár éve voltunk, akkor kicsit csalódás volt, de visszagondolva ha a közelében járnék újra bemennék.

Katica Tanya: Patcán van ez a jó kis hely,a gyerekek ismerkedhetnek a tanya világával, van kalandpark, szemezek vele, hogy ide megyünk nyaralni. A Balcsi sincs messze. http://www.katicatanya.hu/magunkrol

Abony állatkert:http://maganzoo.fw.hu/ Nekünk kicsit messze van, de ha egyszer erre járunk, akkor mindenképp megnézzük.

Kishalompuszta Ökoturisztikai Park: Még csak kialakulóban van, de nagyon jó kis hely lesz. Lovarda, sétakocsikázással, lovagoltatással, terveznek kalandparkot és gyerektáboroztatást. A 6-os főút mellett található, Kulcsnál. A Kulcsi vasútállomás felé kell lefordulni, innen ki van táblázva.

Folytatom...

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyerekprogram

Tavaszi séta

2012.05.01. 21:20 :: dorothy84

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás

Asztal alatt

2012.04.29. 22:30 :: dorothy84

A Dávid legkedvesebb búvóhelye az üvegasztal alsó lapja. Már fent sem akadok rajta,az a furcsa, ha nem itt találom.Ma a Domi gördeszkáját akarta beemelni az asztal két lapja közé, sokáig dolgozott vele én meg csak figyeltem. Vagy befekszik, vagy csak támaszkodik. A Dominak ilyen 3,5 év alatt nem jutott eszébe. Most ő is kedvet kapott.

Szólj hozzá!

Tavaszi sapkapróba

2012.04.29. 22:22 :: dorothy84

Szólj hozzá!

Allergia

2012.04.27. 18:04 :: dorothy84

A Dávidon néha kijön valami ismeretlen eredetű pirosság. Mikor megmutatnám orvosnak akkor persze kutya baja. Általában pár órán át tart,de ezalatt dörgöli az arcát és sír. Hideg vízzel meg szoktam mosni neki,ez sokat segít. Meg egy kis sudokrémet tettem a nagyon piros részekre. Szerencsére pár hete nem jött ki,lehet,hogy olyat ettem amire allergiás lett.

Egyébként atópiás a bőre neki is, a hátán és a hasán voltak hámló száraz foltocskák de azok eltűntek. A fején is mindig visszajön a koszmó, pedig már túlvagyunk minden csodaszeren.

Szólj hozzá!

Címkék: ekcéma

Kajaügyek

2012.04.26. 21:58 :: dorothy84

A 2 fiú étvágya igen változó.

A Dávid hozzátáplálásával egyáltalán nem haladunk. Inkább visszafelé. Vettem már az összes gyártó összes ízű bébiételét, főztem már neki, natúr püréket, és kapott már "felnőttes" kajákat, de semmi nem ízlik neki. Nem is érdekli az evés, oda sem figyel, a száját jó szorosan zárja,így max ha röhögtetem akkor tudok pár falatot a szájába csempészni. De a tömést már a kacsáknál is betiltották, gondolom gyereknél sem célszerű. Inkább békén hagyom.

Domi ezzel szemben olyan kajás lett, hogy csak ámulok rajta. Felnőtt adagokat nyom be, és pár hónapja még meg akartam kérdezni az orvosunkat, hogy mi van ha egy 3 éves nem eszik húst, most akár 2 szeletet is benyom. Konkrét elképzelése van, hogy mit szeretne enni, kér levest, főzeléket, reggelire kenyeret eszik. Kolbászt kolbásszal, és a süti is jól csúszik. Állandóan a hűtőt nyitogatja és hozza, hogy mit bontsak ki neki. Olyan kis cuki pocakja van.

 

Dávid és a céklafőzelék...

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hozzátáplálás kajaügyek

Tortás buli

2012.04.26. 21:46 :: dorothy84

A Domi már hetek óta nyúz,hogy mikor lesz a szülinapja, mert ő szeretne egy saját tortát.Mondtam, hogy tortája nem csak a szülinapján lehet valakinek ,hanem bármikor. Nagyon lelkes lett, és nekiálltunk egy "majd lesz belőle valami" csokitortának. Csokis piskótát sütöttünk, és csokipudingot főztünk, amihez kevertünk egy kis margarint. Félbevágtuk a piskótát és csináltunk egy téglatestet, kapott piskóta kereket, és cukordíszítővel ablakot. Jó ronda lett, de Isteni finom. És azt az örömet!

Szólj hozzá!

Címkék: játék recept

Repülőszőnyeg

2012.04.26. 21:37 :: dorothy84

Csak egy kedves szórakozás, a plédben lóbálás mellett, amikor pléden ülve húzom őket körbe a lakáson.

Szólj hozzá!

Címkék: játék

Asztalka

2012.04.23. 21:54 :: dorothy84

Néztem Domit a kis asztalánál dolgozni,és azon gondolkoztam,hogy mennyire szalad az idő...

Mikor megkapta az asztalt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Úgy megnőttél, szinte félek,
már a válladig sem érek,
alig-alig hihetem már,
hogy ölbeli bubám voltál."

 

Szólj hozzá!

Címkék: hasonlítgatós

Alvás

2012.04.20. 14:13 :: dorothy84

A csecsemő és kisgyermekkori alvásproblémákról már könyvet jelentethetnék meg. Nem is tudom mi lenne a címe...talán elkényeztetett kölkök éjszakái, vagy hogyan aludj 2nm-en 2 gyerekkel...vagy áááá mindegy is.

Egy biztos,az soha nem igaz,amit az anyukák legtöbbször mondanak: "Ez a gyerek nem alszik" De a gyerek alszik,csak nyöszörög,ordít,szopik,rugdos,és ettől a szülő nem alszik!

Sőőőt ha már témánál vagyunk,az sem igaz,hogy "Nem eszik a gyerek" Legfeljebb nem ebédel,és vacsorázik,mert eszik kekszet,kukit,túrórudit,ropit,kölesgolyót,csokit és így tovább.

No de Dávid és az alvás. Este addig édesen alszik,míg a kiságyhoz nem közelítek vele. Amikor áthajolok a rácson, keserves sírásban tör ki. Ekkor megvívjuk az első csatát,de egyszer csak álomba zuhan. Általában 2 órát bír ki egyhuzamban,persze csak ha nem náthás, nem jön ki az arcocskáján a piros allergiás folt, nem köhög, és nem fáj a hasa. Na ilyen nincs, szóval maradjuk a másfél órás ébredéseknél. Ilyenkor tankol és szunyál tovább, majd 5 óra körül iszonyatos nyüglődésbe kezd, én ilyenkorra már zombi vagyok. Kap egy kis görcsoldót a pocakjába,mert az éjszaka elfogyasztott 1liter tejet nem könnyű megemészteni, vagy orrot szívunk, ringatunk, és alszunk tovább. Ilyenkor már apa is bekapcsolódik, de együtt visszaaltatjuk a másodszülöttünket. Elcsendesedik az otthonunk és én is kezdek ellazulni, szundikálni, amikor megszólal a Domi csilingelő hangján: Keljünk feeeeel! Szuper megint aludtam 5-6 órát 3 ébredéssel,dehát keljünk...kakaó,ezt kérek azt kérek...és indul a nap:)

Szólj hozzá!

Címkék: alvás

Gumizás

2012.04.18. 21:27 :: dorothy84

Ki ne emlékezne erre a fantasztikus játékra. Rengeteg szabálya van,mi csak egyszerűen megpróbáltunk a gumira,vagy fölött ugrani. És hát éreztem a sport hiányát rendesen:)

Bővebben itt!

Szólj hozzá!

Címkék: játék

Keresd a színeket!

2012.04.16. 22:54 :: dorothy84

Kicsi fiam néha jól áll a színekkel aztán közli egy alapszínre, hogy ő nem tudja ez milyen...

Erre jó ez a játék,amikor nagy kupacokban gyűjthetőek szín szerint az itthon fellelhető tárgyak. Utána csak visszahordani nincs kedve senkinek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: játék

Húzós-tapintós játék

2012.04.16. 22:39 :: dorothy84

Ha eszembe jut ez a játék,akkor Domi többször előszedi egy nap a párnahuzatot. Mi ezt használjuk a játékhoz,de ha valakinek van kis zsákja az még jobb. Gyűjtünk bele mindenféle tárgyat,a másiknak tapintással kell kitalálni,hogy mit rejt a zsák. Izgi,mert a Domi mindig ugyanazokat teszi bele,így nehéz kitalálnom.

Szólj hozzá!

Címkék: játék

Beteg...

2012.04.16. 22:30 :: dorothy84

nincs is mit hozzáfűznöm. Tegnap lázas volt,éjjel nagyon fájt a torka. És még ma is,alig tud nyelni. Meglátogattuk a doktornénit, aki szeretettel fogadott minket, majd antibiotikum recepttel búcsúzott tőlünk. Micsoda újdonság. Még mindig szeretlek óvoda:)

Szólj hozzá!

Címkék: betegség

Ovi-ügy

2012.04.15. 14:30 :: dorothy84

Nem olyan közkedvelt téma "mifelénk" az óvoda,mint ahogy az az elején indult. Vagy lehet, hogy akkor is  csak nekem volt érdekes, mert bejött valami új az életünkbe,és büszke voltam Domira,hogy kilépett a "Nagybetűsbe". Most az ovi olyan,"ne is beszéljünk róla" kategória.

Domit nem csigázzák fel az ottani események,nincs túl sok élménye, ha választhat akkor inkább nem is megy. Velünk sok élmény éri, sokfelé járunk, mindig csinálunk valamit,talán ezért...nem tudom.

Pénteken hideg zuhanyként kaptam meg az összes óvodai gaztettét. Rágódtam rajta pár napig,de már nem érdekel. Én tudom milyen és kész. Nem ül le rajzolni és virágokat ragasztani csak mert azt várják el tőle. Amikor kint száz ágra süt a Nap. Elmesélete itthon, hogy ragasztani kellett dombot, arra meg virágokat, de ő motort szeretett volna ráragasztani, de azt nem lehetett.

Verekszik néha és lökdösődik. Sokat magyarázzuk neki, hogy ez nem helyes, és itthon sem látja nyomát sem agressziónak. Ennél többet nem tehetek, és ezt nem is fogom bizonygatni senkinek.

Nem lehet elaltatni délben...hát igen, vannak napok amikor nem. Mert nem fárad el. Hétvégén ha jó a program, pl. a múltheti fehérvári kirándulás után úgy elaludt, hogy csak másnap reggel kelt fel. Le kell fárasztani. Autótologatásban, és 1 óra udvari semmittevésben nem fárad el, valóban.Fúrni, faragni szeret. Minden nap százszor pakolja elő a szerszámait, hol ecsetet és hengert ragad, mert ő a festőbácsi,majd fúr-farag,mint asztalos. Imád biciklizni, mászókázni, hintázni. Egyre szívesebben kirándul,meglepődtem, hogy már városnézésre is vevő.Szereti a természetet, minden tücsköt bogarat begyűjt. Macskamániája kezd egyre erősödni,már nevet is kitalált mi lesz az ő "tajkacicájának" a neve. (ami valószínű soha nem lépi át ezt a küszöböt)

"csak néha csinál kicsi butaságot"-ahogy ő mondaná...azt is "vénetlenül"..."na jó dijekt vót"

Ő márcsak ilyen.Csupa rejtély 3 éves... Mi így szeretjük:)

 

 

Szólj hozzá!

2012.04.15. 14:03 :: dorothy84

Ranschburg Jenő
Első nap az óvodában

I.
Most sírok. Itthagyott anyu.
Sírok és nem törlöm le a könnyemet…
Hadd lássák, hogy én most szenvedek!
És hiába dobják ide a labdát
Nem gurítom vissza…
Nem lehet.
Itt fogok ülni a széken estig
S a mesét se hallgatom.
Úgyse tetszik!

II.
Sírok.
És csak a nagy, fehér ajtót nézem
Ahol anyu elment
És este eljön értem!
És rájöttem, hogyha nagyon mereven
Sokáig nézem azt a díszítést
Az ajtókereten
Megelevenedik, és színes mesévé válva
Ott a Hófehérke
És a vasorrú bába,
Meg a torkos farkas,
Ahogy rátámad nagymamára
Aki úgy reszket a félelemtől…

Azt játszom: mindjárt engem is bekap…
Olyan jól tudok sírni ettől!

III.
Sírok. Ha itt lenne velem anyu…
Vagy legalább a nagymamám!
Sírok, sírok
És nem szól senki
Egy szót se rám…
Mért nem kérdezik meg, hogy mért sírok?

Úgyse mondanám meg ám!

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers

Az idegredszeri éretlenségről

2012.04.13. 19:41 :: dorothy84

Az idegrendszerről:

Az idegrendszer az emberi test legösszetettebb és legbonyolultabb része. Az idegpályák elhelyezkedése alapján központi és környéki részre osztható.

Az idegrendszer azon szervek és szövetek összessége, amelyek lehetővé teszik a szervezet működését, reagálását a környezet ingereire. Minden magasabb rendű élőlénynél a központi idegrendszer elemzi a környezetből begyűjtött információkat és koordinálja a mozgást. Az embernél ezek a funkciók részben akaratunktól függőek, részben attól függetlenek. Az idegrendszer működése az élethez nélkülözhetetlen. A sérülésekkel szemben igen érzékeny, sérülései véglegesek. Az idegsejtek regenerációja nem lehetséges, mint pl. a bőr- vagy a vérsejteké. Az evolúció során nem véletlenül alakult ki úgy a test felépítése, hogy az idegrendszer központi része a lehető legvédettebb helyen legyen. Az agyat a koponya, a gerincvelőt a gerinccsatorna veszi körül.

Forrás ITT

Az idegrendszeri éretlenség...

Az éretlen idegrendszert úgy kell elképzelnünk, mint azt az almát, melyen még vannak zöld és sárga foltok. Ezek a foltok különböző területeket érinthetnek, bár ezeket pontosan behatárolni nagy bátorság lenne. Azonban azt tapasztaljuk, hogy sok gyereknél a beszéddel, írással és olvasással kapcsolatban kisebb nagyobb zavarok van. Ezek mellett a figyelem és a magatartás szabályzásáért felelős területek is érintettek.

Mindent később kezd el, vagy nem végez. Mozgása ügyetlen. Később kezd el beszélni. Nem szeret rajzolni. Nehezen köthető le a figyelme.

 

 Ennek a következő idegrendszeri okai lehetnek:

A normálisan működő idegrendszer kialakulásában jóval több idegsejt vesz részt, mint amennyire valójában szükség van. Ezek egy része elpusztul, vagy felhasználódik egyes funkciók átvételére.

A meglévő genetikai program csak általános utasításokat tartalmaz, a pontosabb kidolgozás a születés utáni fejlődés során, szelekció útján történik. A felesleges idegsejtek sok, a későbbiek során helyesnek bizonyuló kapcsolat mellett rengeteg „téves” kapcsolatot is kialakítanak egymással. Ezek a „téves” kapcsolatok megnehezíthetik az idegrendszer optimális működését. Az agy a meginduló funkciók révén kiszűri, megerősíti, stabilizálja a helyes kapcsolatokat, míg más kapcsolatok kiszelektálódnak, elpusztulnak.

Megfelelő számú és ideig ható inger esetén, az érési folyamatok a helyes irányba mennek tovább. Ez abban nyilvánul meg, hogy az idegsejtek hálózata gazdagodik és újraszerveződik. A mozgásfejlesztés így járul hozzá az idegrendszeri éréshez.

 

Az idegrendszeri éretlenség tünetei

0-3 éves kor között:

 • eltérő izomtónus,
 • mozgásfázis kimaradása, pontatlansága,
 • mozgásfejlődés felgyorsulása,
 • bizonytalan egyensúlyérzet,
 • aszimmetria a test két oldalának használatában,
 • csecsemőkori reflexek 1 éves kor utáni fennmaradása,
 • mozgás során felesleges együttmozgások,
 • ügyetlenség,
 • veszélyérzet hiánya,
 • impulzivitás,
 • megkésett beszédfejlődés,
 • finommotorika éretlensége,
 • észlelési funkciók gyengesége,
 • figyelmi problémák,
 • kommunikációs igény késése,
 • szem-kéz koordináció zavara,
 • ok-okozati gondolkodás késése,
 • szerepjáték hiánya,
 • motiválhatóság eltérései,
 • nehéz megnyugtathatóság,
 • kevés alvásigény.

3-7 éves kor között:

 • mozgáskoordinációs zavara van,
 • gyakran elesik, ügyetlen,
 • grafomotorikája éretlen,
 • rossz a ceruzafogása,
 • fejletlen a finommozgása,
 • beszéd- és artikulációs problémái vannak,
 • tic-kel,
 • tériszonya van,
 • nehezen tanul meg biciklizni,
 • testvázlata, lateralitása, téri orientációja gyenge,
 • nehezen illeszkedik be a közösségbe,
 • társaival agresszív,
 • nem fogadja el a szabályokat,
 • figyelemzavaros,
 • elkezdett tevékenységeit félbehagyja,
 • túlzottan ingerkereső,
 • nagyon lassú,
 • szorongó.

7-10 éves kor között:

 • nem tud egy helyben ülni, állni,
 • nem tud megtanulni úszni,
 • olvasási, írási, számolási problémái vannak,
 • nehézkesen, görcsösen, csúnyán ír, rajzol,
 • íráskor könyököl, elfekszik, terpeszkedik,
 • ügyetlen a sportban, játékban,
 • rendezetlenek a mozgásai, csetlik-botlik,
 • folytonosan mozog,
 • szétszórt,
 • nem tud egyszerre gondolkodni, és mozogni,
 • hamar elterelődik a figyelme,
 • gyenge a memóriája,
 • nem tud tábláról másolni,
 • rosszul tájékozódik, eltéved,
 • nem alakult ki egyoldali dominanciája,
 • nincs tisztában a balra-jobbra, fönt-lent, elöl-hátul irányokkal,
 • nem vesz részt a játékokban.

Az idegrendszeri éretlenség rizikófaktorai*

Terhességnél:

 • túlzott hányás,
 • súlyos vírusfertőzés a 26-30 héten,
 • túlzott alkohol/drogfogyasztás,
 • sugárkezelés,
 • veszélyeztetett terhesség,
 • magas vérnyomás,
 • túl kis méhlepény,
 • dohányzás,
 • toxoplazmózis,
 • erős stresszhatás,
 • kezeletlen cukorbetegség,
 • terhességi mérgezés.

Szülésnél:

 • mesterségesen megindított, vagy meghosszabbított szülés,
 • méhlepény hamarabbi megszületése,
 • fogós, vagy vákumos szülés,
 • farfekvés,
 • császármetszés,
 • köldökzsinór a nyak körül,
 • stresszelt magzat,
 • idő előtti, vagy időn túli szülés,
 • túl gyors, túl hosszú szülés.

Újszülött korban:

 • túl kis súly,
 • inkubátor,
 • koponya deformáció,
 • sárgaság,
 • újraélesztés,
 • bekékült csecsemő,
 • kék foltok, zúzódások,
 • problémás táplálás az első 6 hónapban.

Csecsemőkorban:

 • magas láz, súlyos betegség,
 • sokkos állapot,
 • heves reakció a védőoltásokra,
 • stressz, trauma.

(* Az Institute for Neuro-Physiological Psychology INPP (Chester) által összeállított tanfolyami jegyzet alapján.)

Szólj hozzá!

Nincs itthon a macska...

2012.04.12. 13:11 :: dorothy84

..cincognak az egerek. Vagyis csak egy. Nyugodtan pakolhatja a Domi játékait. Kedvére szanálhat, kutathat. És ha talál valami érdekeset a "füligvigyor" soha nem marad el.

Szólj hozzá!

Címkék: kistesó

Nyuszikám

2012.04.12. 13:07 :: dorothy84

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek

Húsvét 2012

2012.04.11. 20:05 :: dorothy84

Piros tojás, fehér nyuszi,

Locsolónak jár egy puszi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindenkinek a saját locsolói a legszebbek....így vagyok ezzel én is.

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek

Meredith Gray: Inkább lennék

2012.04.11. 19:50 :: dorothy84

Inkább lennék anya
Mint bármi a világon.
Gyermeket nevelni
Szebb, mint a legszebb álom.
Inkább csecsemőm
Ajkait érezzem mellemen,
Minthogy nyakam körül
Királynői nyakék legyen.
Inkább ne ragyogjon
Fejemen diadém,
Csak kicsinyem legyen
Mellette békés alvóhelyén.
Inkább törlöm arcát
Gyönyörködöm nagy szemében,
Minthogy híres legyek,
S elborítson a sok érdem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers